Jégkorong Akadémia

Funkcionális tesztelés Gallyas Gabriellával

Gallyas Gabriella a MAC Jégkorong Akadémia rehabilitációs és kis korosztályos erőnléti edzője testtartáselemzést és funkcionális tesztelést tartott a fiatalabb korosztályoknál. A múlt hét folyamán Gabi a szülőket is beavatta a munkafolyamatának menetébe.

Miért volt fontos ez a felmérés?

Sajnos a mai gyerekek teherbírása eltér a 10-15 évvel ezelőttitől, mivel nem mozognak annyit a szabadidejükben és az iskolában sem. A sok üléstől már fiatal korban előjöhetnek olyan testtartásbeli eltérések, amelyek a későbbiekben sérülésekhez vagy a teljesítményük csökkenéséhez vezethetnek. Ezen kívül a jégkorong aszimmetrikus sport lévén szintén hozzájárulhat az arra hajlamos gyerekeknél különböző diszfunkciók kialakulásához, amit az azonos testhelyzetben végzett rendszeresen ismétlődő mozgás is okozhat. A felmérés célja ezen eltérések kiszűrése volt.

Gabi az u12-es és U14-es korosztálynál statikus tartáselemzés keretében vizsgálta a testtartásban előforduló eltéréseket, 4 fő területre helyezve a hangsúlyt – boka, térd, törzs, vállöv. És ugyanezeket a területeket elemezte a magastartásos guggolás és az 1 lábas guggolás kivitelezése közben is.

A felmérésről minden játékos értékelő lapot kapott, amin szerepelt, hogy a vizsgált területen nincs eltérés, csak kisebb eltérés látható vagy jelentős eltérés van, amivel feltétlenül foglalkozni kell!

Hogyan fog a fejlesztés megvalósulni a jövőben?

Gabi nagy hangsúlyt fektet a prevencióra, mindig igyekszik az erőnléti edzésekbe olyan gyakorlatokat beiktatni, amelyek a „kritikus” területeket erősítik, fejlesztik. Ilyen pl. az ízületi mobilitás, törzs erősítés, 1 lábas stabilitás. Ezen kívül a gyerekek otthon végezhető gyakorlatsorokat is kaptak a problémás területekre. A jövőre nézve tervben van kis csoportos fejlesztő edzések szervezése is az akadémia keretein belül.