Jégkorong Akadémia

A MAC újabb bajnoki címe!

A 2014. április 5-én Újpesten megrendezett helyosztón elért győzelmével a MAC felnőtt csapata aranyérmes lett – még pedig 15 mérkőzésből 15-öt megnyerve – az úgynevezett OB III-as bajnokságban.

Spiller István írása a MAC OB III-as csapatának 2013/14-es szezonjáról:

A csapatban nagyon sokan már fiatalon a MAC-ban (vagy jogelődjében) játszottak, most már többeknek a kisgyermeke is a MAC valamelyik korosztályos együttesét erősíti. De vannak, akik még egyetemisták, és van egy elnyűhetetlen harcos is: az 55 éves Sarkadi Csaba, aki a korosztályos válogatottak szakmai stábjában is helyet kap.

De mi is ez az OB III? A szövetség a 2013/14-es idényre nem írt ki OB I-et és OB II-t, így ez az OB III tulajdonképpeni „vegyes” másodosztály. A Mol Liga beszippantotta az OB I-et, az OB II iránt ugyan a MAC is érdeklődött – korábban nyerte ezt a bajnokságot –, de a Debrecen, a Szeged és a Dunaújváros visszakozott. A hajdúságiak a szlovák juniorbajnokságba, a Tisza-partiak a szerb bajnokságba mentek, az újvárosiak pedig nem indultak.

Így aztán a MAC egyedül maradt, és az alsóbb osztályból jöttek fel csapatok, köztük olyanok – mint például a Hargita vagy az Újpest amatőr, amelyekben több volt élvonalbeli vagy Mol Ligás játékosok felbukkantak.

Egy-egy csapatban maximum három olyan hokis szerepelhetett, aki az elmúlt három évben nem vagy alig játszott a Mol Ligában, de így is erős mezőny gyűlt össze.

Az OB III-ban aztán nyolc csapat vett részt, és a csapatok maguk között egyeztettek, mikor rendezik a mérkőzéseiket, de mindig be kellett tartani, melyik az az időpont, ami után már nem lehet megrendezni. Csúszás, lemondás sosem volt, és tulajdonképpen zökkenőmentesen zajlott le a pontvadászat.

A MAC tulajdonképpen uralta a bajnokságot, ugyanakkor a Hargita és az Újpest állandó veszélyt jelentett. Az alsó osztályokból érkezők nem nagyon tudták megnehezíteni a nagyok dolgát, így előfordultak kiütéses győzelmek.

A MAC a Hargita ellen az alapszakaszban kétszer játszott, és mindkétszer minimális volt a különbség (5–4, 3–2), ugyanakkor az Újpest addig tudott erős lenni, amíg legjobbjaik jártak edzésre, meccsekre. A végén így is harmadik lett a lila-fehér brigád.

A döntőbe az alapszakasz első két helyezettje jutott, a párharc egyetlen meccsen dőlt el! Így aztán nem lehetett kényelmesen játszani, hiszen egy meccsen bármi előfordulhat.

A MAC felnőtteknek a MAC junior csapat is sok segítséget adott. A kapus Spiller István sokszor edzhetett ott, de a másik hálóőr, Fockter Zoltán is járt a tréningeken. Ezen kívül a junior csapat a döntőre készülés utolsó szakaszában egy jó iramú, lüktető meccset vívott a felnőttekkel, így pörgetve fel őket a fináléra. Külön köszönet ezért a junioroknak és a juniorok szakmai stábjának.

A fináléban a MAC remekül védekezett, és végül 4–1-re nyert. Minden csapategység jobb volt, mint a rivális! A döntőre sok száz néző látogatott ki az újpesti csarnokba. A bajnokság pontkirálya Nagy Attila lett. A csapat lőtte a legtöbb gólt és kapta a legkevesebbet!

A MAC felnőttről még annyit, hogy hetente átlagban két közös jeges edzése van, ám sokan máshová is járnak edzeni, így a csapat gerince heti 3–4 alkalommal van jégen hetente, plusz egy meccsen. Az edzések a Kisstadionban voltak, este 8 után.