Jégkorong Akadémia

Rólunk

MAC Budapest Jégkorong Akadémia Magyarország egyik legnagyobb utánpótlás nevelő klubja.

Utánpótlás nevelésünknek számos célja van, többek között az, hogy a hozzánk jelentkező fiatalok pozitív élményt szerezzenek, amikor megismerkednek a jégkoronggal. A munkánk egyszerre épül az örömre és a sportági képzésre, emellett megadjuk a szükséges alapot a sportélet normáinak és szabályainak elsajátításához. Fontos, hogy minden gyermeket úgy képezzünk, neveljünk, hogy potenciális képességeinek megfelelő játékos váljék belőle. Ezért fontos számunkra, hogy széles és mély jégkorong tudást adjunk át a játékosainknak, hogy sokrétű, flexibilis játékosokká váljanak. A nálunk játszó játékosoknak meg kell tanulniuk, hogyan kell felelősséggel lenni saját maguk iránt, tekintettel kell lenni, és hallgatni kell másokra, valamint meg kell tanulni, elfogadni és betartani a szabályokat.

Azt akarjuk, hogy a jégkorong mindenki számára elérhető legyen a MAC-nál. Ez azt jelenti, hogy valamennyi játékos meg kell, hogy kapja a lehetőséget az edzőinktől az alapos és átgondolt képzésre. A legfontosabb tulajdonságok, amiket el lehet sajátítani a jégkorongban: az elkötelezettség és az érdeklődés. Ha valaki a MAC-hoz kerül, akkor egy olyan pozitív nevelő környezetbe csöppen, ahol képzett edzők foglalkoznak vele. Ezért cserébe a játékosoktól – és a szülőktől is – elvárjuk az együttműködést és az érdeklődést, és hogy megtanulják azt, amit tanítunk nekik.

Mi eszközt adunk, de elvárjuk, hogy ezzel mindenki éljen is, csak így teljesíthetjük a közös célunkat, hogy az ország legnagyobb és legeredményesebb utánpótlás nevelő egyesülete legyünk.

A MAC Budapest Jégkorong Akadémia gyökerei az 1960-as évekig nyúlnak vissza. 1963-ban alapították meg a Központi Sportiskolát (KSI), amelynek már akkor létrehozták a jégkorong szakosztályát. Az elsősorban utánpótlás neveléssel foglalkozó KSI 1985-ben már felnőtt csapatot is indított az OBI-es bajnokságban. A KSI 1987-ben megszüntette a jégkorongot, a szakosztály pedig Liget SE keretei között folytatta tovább a tevékenységét. A Liget SE 1989-ben átalakult és nevet változtatott, Népstadion Szabadidő Egyesületként (NSZE) működött, megtartva a jégkorongot. 1993-ban újabb változás következett, ekkor az NSZE beolvadt Magyarország egyik legrégebbi sportegyesületében, az 1875-ben alapított, de 1945-ben politikai okok miatt megszüntetett, majd 1988-ban újjászervezett Magyar Athletikai Clubba (MAC). Innentől a jégkorong szakosztályban MAC-Népstadion néven folyt tovább a sportélet. Az egyesület az 1990-es évek eleje óta folytatott szisztematikus építkezéssel napjainkra a magyar jégkorong-utánpótlás egyik fontos bázisává vált. Utoljára 2011-ben zajlott le kisebb átalakulás a klub életében, amikor a jégkorong szakosztály a MAC-Népstadionból kivált és önálló sportegyesületként, MAC Budapest Jégkorong Akadémia néven működik napjainkban is.