Jégkorong Akadémia

A MOL Ligába tart a MAC

A 2015-2016-os szezonban a MOL Ligában tervezi indulását a MAC Budapest! Már a 104-2015-ös évadtól Bob Dever lesz a junior edző.

Kangyal Balázs szakmai igazgató a MAC Budapest Jégkorong Akadémia terveiről:

Az elmúlt években a klubfejlesztési stratégiánknak megfelelően tudatosan építettük a klubot, folyamatosan léptünk előre. Indultunk a szlovák bajnokságban, majd az EBJL-ben és az EBYSL-ben. Idáig minden lépés minket igazol, hiszen egy széles bázist alakítottunk ki, minden korosztályos csapatunk döntőt játszott, és egyre több MAC játékos tagja a korosztályos válogatottaknak.
Példaképp a Divizió I/A-ba lépő U18-as válogatott 22 fős keretében 10 jelenlegi vagy volt MAC játékos szerepelt. Az új utánpótlás-nevelési koncepciónkat a 94-es születésű játékosokkal kezdtük. Ők még nem igazán voltak sokan, de büszkék vagyunk rá, hogy közülük Nagy Krisztián és Sebők Balázs már a felnőtt világbajnokságon is részt vettek. Eljött az ideje, hogy tegyünk még egy lépést, és lehetőséget adjunk játékosainknak, hogy megmutathassák magukat a felnőtt mezőnyben. Úgy érezzük, 1 éven belül készen fog állni egy komoly gerinc, ami egy kis erősítéssel egy igen versenyképes minőségi csapatot fog alkotni. Szeretném hangsúlyozni, hogy mindéképp egy jó csapat kialakítása a cél. A felnőtt csapat finanszírozására nem a jelenlegi eszközöket fogjuk felhasználni. A MOL ligás csapatunk költségeit egy befektetői kör vállalta.

A junior csapatunkhoz a kanadai egyetemi ligás illetve magyar felnőtt tapasztalatokkal is bíró Bob Devert igazoltuk le. Bob Dever számára nem ismeretlen a magyar jégkorong, a Miskolci Jegesmedvéktől érkezik a MAC Budapesthez, de pár éve edzette a Budapest Stars csapatát, és állt már az ifjúsági és a juniorválogatott kispadján is. A kanadai szakember a 2014/15-ös szezonban a MAC Budapest junior csapatát irányítja, amivel fontos munkát kapott, hiszen erre a csapatra épül majd a tervek szerint a MOL Ligában induló alakulat. Az ő munkáját Fodor Szabolcs fogja segíteni.

A következő szezontól Juha Lehtola irányítja a felső korosztályos kapusok felkészülését. A finn szakembert a korábbi MAC edző, jelenleg a finn szövetségben dolgozó Kalle Valiaho ajánlotta. Juha tanulmányait Pennsylvaniában és Vierumäkiban folytatta, edzői tapasztalatot Finnországban és Kanadában szerezett. Edzőként számos referenciája van, U12-től a felnőtt korosztályig edzett kapusokat. Dolgozott a finn korosztályos bajnokságokban, és az Ontario Hockey League-ben is. A MAC-hoz a finn másodosztályból, a Mestisből érkezik, ahol Jokipojat kapusedzője, videó edzője és csapatvezetője volt.