Jégkorong Akadémia

Juha Lehtola, a MAC Budapest új kapusedzője

Ez év augusztusában Juha Lehtola személyében új kapusedző érkezett a csapatunkhoz, az alábbiakban őt szeretnénk bemutatni.

Hogy kerültél Magyarországra? Mit hallottál előzőleg a magyar jégkorongról és a jelenlegi klubodról, a MAC-ról?

– Az edzőkollégáimtól Finnországban hallottam erről az álláslehetőségről. Érdeklődtem és jó dolgokat hallottam a MAC-ról Kalle Valiahotól, aki korábban itt dolgozott. Tudtam, hogy a MAC-osok többször voltak Finnországban és jól szerepeltek ezeken a tornákon. Összességében jó dolgokat hallottam a magyar jégkorongról Jukka Konstastól is, illetve azt is, hogy a nemzeti szövetség is komolyan veszi a dolgokat. Az igazság, hogy a magyar jégkorongban óriási potenciál van az ugrásszerű fejlődésre.

Mikor érkeztél Magyarországra és mennyire vagy elégedett a körülményekkel?

– Augusztus 11-én érkeztem. A körülmények nem olyanok, mint amilyen Kanadában vagy Finnországban volt az ottani munkám során, de gyorsan hozzászoktam. A jég mindenhol jég. Minden edző nagyon kedvesen fogadott, nagy köszönet jár nekik érte. Marton Tibor sokat segített a hétköznapi dolgokban és a klub elnöke, Jászai Péter is nagyszerűen viszonyul hozzám már az érkezésem óta.

Kikkel foglalkozol? Mik a tapasztalataid a kapusokról, akikkel dolgozol?

– Három korosztállyal foglalkozom: U16, U18 és U20, összesen nyolc (néha kilenc) kapussal. Kicsit meglepett az itteni kapusok már meglévő képzettségi szintje. Mindannyian keményen dolgoznak és elhivatottak, hogy új dolgokat tanuljanak. Az ő képzésük mellett megpróbálok a játékosoknak is segíteni, hogyan lőjenek gólt, megtanítva nekik a kapusok szokásait.

Mik a terveid és céljaid?

– Most, hogy már láttam a kapusokat edzeni, játszani és egy kicsit jobban megismerhettem őket, elkezdem összerakni az edzésterveket. Mindent megteszek, hogy minél több időt töltsek velük a jégen és azon kívül is, mindegyikükkel egyénileg. Próbálom emlékeztetni őket az edzésen való jó szokások fontosságára, mert így a kapusok mérkőzésszerű ismétléseket végeznek, a játékosok pedig mérkőzésszerű kapusokkal fognak szembe kerülni ezáltal, amelyből a teljes csapat profitálhat majd. A hálóőrök számára fontos megtalálni a megfelelő hozzáállást az edzéseken a fejlődésük érdekében. Egyetlen jeges vagy száraz edzésnek sem szabad kárba veszni emiatt. Célom, hogy megértsék, milyen áldozatokat kell meghozniuk a nemzetközi szint eléréséhez

* * *

Juha 1985-ben született Hämmelinnában. A HPK utánpótlás csapataiban védett junior koráig.

Tanulmányai Vierumakiban végezte. Kapusedzőként dolgozott a Nikkarit és a HPK csapatainál ,ezt követően a KaPa csapatánál a kapus fejlesztési program vezetője és a junior csapat másodedzője lett.

Ez után következett a Pelicans, majd két év év Kanadai kitérő. OHL-ben szereplő Sudbury Wolvers kapus programjában és videó edzőként dolgozott,illetve tréning centerekben dolgozott egyéni kapusedzőként. Finn szövetség utánpótlás táboraiban segített a kapusok feltérképezésében.