Jégkorong Akadémia

Megint a táplálékkiegészítő…

Az olimpia előtt pozitív doppingtesztet produkáló Fazekas Róbert nyolc éves eltiltását hat esztendőre mérsékelték, miután kiderült, hogy egy táplálékkiegészítőből került sztanazolol a szervezetébe.

Fazekas Róbert alig pár nappal a  londoni olimpia előtt akadt fent egy doppingellenőrzésen, amikor az atlétáknál használatos slágerszteroidot, sztanazololt találtak a szervezetében. Annak ellenére, hogy már az első vizsgálatokból kiderült, minimális mennyiségű tiltott anyagról van szó, az eltiltás biztos volt, ugyanis a sztanazolol természetes úton nem fordulhat elő a szervezetben, így a zéró tolerancia elve vonatkozik rá. Mivel Fazekas korábban már követett el doppingvétséget, ahhoz sem fért kétség, hogy visszaesőként súlyos büntetésre számíthat, így különösebben senki sem lepődött meg a szigorú, nyolcéves eltiltáson. Csakhogy a diszkoszvető azt állította: nem doppingolt és a szer csakis véletlenül kerülhetett a szervezetébe. Pár napja sikerült mindezt hivatalosan is bizonyítania, így büntetését hat évre mérsékelték.

Fazekas ugyanis – ígéretéhez hűen – nem hagyta annyiban a dolgot és hivatalos bevizsgálást kért néhány általa fogyasztott táplálékkiegészítőre és élelemre. Mivel egy vizsgálat alkalmanként 1200 euróba kerül a bécsi laboratóriumban, a sportoló megpróbált egyfajta sorrendet felállítania az általa beküldött anyagok között, hogy a lehető legkevesebb kiadással járjon a bizonyítási eljárás. Elsőként egyik táplálékkiegészítőjét vizsgáltatta be, és gyanúja beigazolódott: bár a szer dobozán nem volt feltüntetve, hogy bármiféle tiltott szert tartalmaz, kiderült, sztanazolol található benne, mégpedig olyan mennyiségű, amely csak laboratóriumi körülmények között kimutatható.

Fazekas a vizsgálat eredménye nyomán két év enyhítést kapott, de mivel a sportoló jelenleg 38 éves, ennek már komoly jelentősége nincsen karrierje szempontjából, viszont elérte amit akart: nevét sikerült tisztára mosnia. Az eset tanulságai azonban talán még ennél is fontosabbak, ugyanis egy újabb táplálékkiegészítőről sikerült kideríteni, hogy sportolók nem szedhetik. Sajnálatos módon a szer még nem ismert, ugyanis Fazekas nem akarja nyilvánosságra hozni a nevét addig, amíg eldönti, pert indít-e a gyártó ellen vagy sem. A sportoló és ügyvédje ugyanis azt állítja: bár a kimutatott mennyiség nem haladja túl a szennyezési határértéket, a sportolók szervezetéből a legkisebb mennyiség is kimutatható, így fel kellene tüntetni a dobozon az anyagot. Egy korábbi németországi ügy kapcsán úgy tűnik, az eset egyáltalán nem egyedi. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség éppen legutóbbi kongresszusán számolt be arról, hogy nemrég gyerekeknek gyártott C-vitaminban találtak olyan szennyeződésnyi mennyiségű tiltott szert, amely kimutatható volt laboratóriumi körülmények között.

Bár sikerült bizonyítani, hogy a szer nem szándékosan került Fazekas szervezetébe, a sportoló ettől még nem tekinthető tehetetlen áldozatnak. A Magyar Antidopping Szövetség ugyanis évek óta kéri a sportolókat különböző fórumokon, hogy vizsgáltassák be táplálékkiegészítőiket, éppen a hasonló esetek elkerülése végett. A korosodó Fazekasnak most „csak” élete utolsó olimpiája múlott a vétségen, de egy korosztályos sportolónak akár az egész karrierje is rámehet egy ilyen hibára. Éppen ezért nem szabad kellő körültekintés nélkül, csak a dobozokra ragasztott címkékben bízva táplálékkiegészítőkhöz nyúlni, hiszen a gondatlanságból elkövetett doppingvétségért is jár a büntetés. Ráadásul az enyhítés sem garantált, hiszen manapság valószínűleg kevés korosztályos sportoló, illetve szülő tud vizsgálatonként 1200 eurót előteremteni ahhoz, hogy a vétlenséget bizonyítani tudja.

Forrás: www.utanpotlassport.hu