Jégkorong Akadémia

Orbán Attila lett az U12-es és U14-es korosztály skills edzője

Orbán Attila – korábbi válogatott jégkorongozó, szakmai tanácsadó, jégkorong edző, aki a 2024/2025-ös szezontól az U12-es, illetve az U14-es korosztály skills edzője lesz.
Attilával beszélgettünk egy kicsit arról, hogyan került közel szeretett sportágunkhoz, milyen célok, elképzelések vannak a fejében, illetve hogy az edzői karriert a kezdetektől fontolgatta-e.
Az aktív játékos pályafutásod befejezése után, egyértelmű cél volt, hogy edzőnek állj?
„Szeretem a gyerekeket és abszolút feltölt, ha velük dolgozhatok. Mindig plusz motiváció volt számomra, hogy átadjam azt a tudást, amit pályafutásom során én is elsajátítottam.”
„Úgy gondolom, hogy a technika világában nem olyan könnyű gyereknek lenni, mint annak idején nekünk volt. Viszont az edzéseken, főleg, hogy csapatsportról beszélünk, a gyerekeknek lehetőségük van a mozgás mellett ismerkedni, barátokat szerezni, megtanulni csapatban gondolkodni, ezáltal könnyebben jó irányba fejlődhet a gyerekek személyisége. Így a legfőbb célom, hogy példát mutassak, értékeket adjak át, mindemellett a gyerekek élvezzék az edzéseket.”
Milyen más tényezőkre kell figyelned skills edzőként?
„Skills edzőként kivételes helyzetben vagyok, mert lehetőségem van felmérni egy játékos szintjét és kifejezetten a hiányosságokra koncentrálni, azokat fejleszteni, akár egyénileg is. Ami a legfontosabb talán, hogy a játékosaim adottságai alapján építem fel az edzést. Bár sokszor előfordul, hogy edzés közben is változtatok. Van, hogy nehezíthetünk az edzéselemeken vagy épp ellenkezőleg, ha éppen kicsit le kell egyszerűsíteni a feladatokat. Őszintén élvezem, ha az edzéstervbe belecsempészhetek egy kis spontaneitást, szeretem használni a fantáziámat.”
„Természetesen haladni kell a korral, így állandóan fejlesztem önmagamat. Folyamatosan figyelem, hogy miben tudnánk még hatékonyabban fejlődni. Azonban az új dolgok mellett az edzéseim alapjait az úgy nevezett „régi iskola” adja meg, amiben jómagam is nevelkedtem. Fontosnak tartom, hogy amellett, hogy jól érezzük magunkat edzés közben, a gyerekek azt is megtanulják, hogy az edzőt és egymást is tisztelni kell.”
Mi a legfontosabb célod skills edzőként?
„Úgy gondolom, hogy skills edzőként a legfőbb célom, hogy minél több játékosnak tudjak segíteni a képességei fejlesztésében, és ezáltal hozzájáruljak a fejlődésükhöz. A legjobb érzés , amikor valakivel évekig együtt dolgozik az ember és fokozatosan láthatja a közös munka eredményét. Számomra talán ez jelenti a legnagyobb motivációt. Már 5. éve foglalkozom Karsai Ferenccel, aki a finn bajnokságban az U15-es korosztályban bajnok lett, valamint már 3 éve Czabafy Matyival, aki nem mellesleg eddig a MAC-ban játszott, augusztustól pedig már a finn Jokerit csapatát erősíti.”
Örülünk, hogy csatlakoztál hozzánk, sok sikert kívánunk Neked!