Sportolói táplálkozási piramis
A helyes, kiegyensúlyozott táplálékbevitel nemcsak az élsportolók számára nélkülözhetetlen, hanem a szabadidő sportolóknak éppen ugyanúgy. A táplálkozási piramis szimbolizálja a fizikailag aktív egyének táplálkozási kívánalmait. A piramis alján a folyadékok szerepelnek, mely mutatja, hogy nagyon fontos a megfelelő mennyiségű ásványvíz, izotóniás ital és egyéb folyadék fogyasztása. Természetesen a napi fizikai aktivitás, stresszhelyzetek, környezeti hőmérséklet, táplálkozás és az egyén hormonális (pl. az ösztrogén vízkötő képessége) státusza mind-mind befolyásolja a folyadékigény mértékét. A következő szinten a gabonafélék helyezkednek el, kiemelt szerepet kap (különösen napjainkban a feszített élettempó miatt is) a gyorsan felszívódó, energiát szolgáltató ételek fogyasztása. A rizs, burgonya, tésztaféle főleg az egyszerű – gyors felszívódású – szénhidrátok forrása. A zöldségfélék, gyümölcsök nemcsak összetett (lassan, egyenletesen felszívódó) szénhidrátokat, hanem nagyon fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak. A tejtermékek immunvédelemben játszanak fontos szerepet, ezért is javasolt minden edzés után (a megfelelő folyadékpótlás végeztével) elfogyasztani például egy joghurtot. A halakban rendkívül nagy mennyiségű fehérje és omega-3 zsiradék található, ezért fontos a táplálkozást halétellel kiegészíteni. A piramis csúcsán foglalnak helyet az édességek, olajok, amelyeknek túlzott fogyasztása még egy igazi sportembernek sem elfogadott. Nem azért, mert nagyon magas a kalóriatartalmuk, hanem mert túlzott fogyasztásuk megterheli az anyagcserét, így nem kedveznek a sportteljesítménynek, a szervezet ellenállóképességének, a szervek működésének.
top 20 szuperétel
Néhány olyan ételt szedtünk egy csokorba, amelyeknek fogyasztása az élsportban különösen kedvező.
- Sovány vörös-, és szárnyashús
- Lazac
- Magas n-3 zsírsavtartalmú tojás
- Alacsony zsírtartalmú, natúr joghurt
- Protein szupplementáció (tejsavó, kazein)
- Paraj
- Paradicsom
- Keresztesvirágzatú zöldségek (brokkoli, káposzta, karfiol)
- Bogyós gyümölcsök (málna, szamóca, áfonya)
- Narancs
- Babfélék (fehérbab, lóbab, vörösbab, vesebab stb.)
- Teljes kiőrlésű zab
- Olajos magvak (kesúdió, dió stb.)
- Avokádó
- Olívaolaj
- Halolaj
- Lenmag
- Zöldtea
- Banán
- Görögdinnye
Forrás: http://sportorvos.hu/sporttaplalkozas/20090115/sportoloi_taplalkozasi_piramis/