Jégkorong Akadémia
MAC Budapest

Sportolói táplálkozás

Sportolói táplálkozási piramis

A helyes, kiegyensúlyozott táplálékbevitel nemcsak az élsportolók számára nélkülözhetetlen, hanem a szabadidő sportolóknak éppen ugyanúgy. A táplálkozási piramis szimbolizálja a fizikailag aktív egyének táplálkozási kívánalmait. A piramis alján a folyadékok szerepelnek, mely mutatja, hogy nagyon fontos a megfelelő mennyiségű ásványvíz, izotóniás ital és egyéb folyadék fogyasztása. Természetesen a napi fizikai aktivitás, stresszhelyzetek, környezeti hőmérséklet, táplálkozás és az egyén hormonális (pl. az ösztrogén vízkötő képessége) státusza mind-mind befolyásolja a folyadékigény mértékét. A következő szinten a gabonafélék helyezkednek el, kiemelt szerepet kap (különösen napjainkban a feszített élettempó miatt is) a gyorsan felszívódó, energiát szolgáltató ételek fogyasztása. A rizs, burgonya, tésztaféle főleg az egyszerű – gyors felszívódású – szénhidrátok forrása. A zöldségfélék, gyümölcsök nemcsak összetett (lassan, egyenletesen felszívódó) szénhidrátokat, hanem nagyon fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak. A tejtermékek immunvédelemben játszanak fontos szerepet, ezért is javasolt minden edzés után (a megfelelő folyadékpótlás végeztével) elfogyasztani például egy joghurtot. A halakban rendkívül nagy mennyiségű fehérje és omega-3 zsiradék található, ezért fontos a táplálkozást halétellel kiegészíteni. A piramis csúcsán foglalnak helyet az édességek, olajok, amelyeknek túlzott fogyasztása még egy igazi sportembernek sem elfogadott. Nem azért, mert nagyon magas a kalóriatartalmuk, hanem mert túlzott fogyasztásuk megterheli az anyagcserét, így nem kedveznek a sportteljesítménynek, a szervezet ellenállóképességének, a szervek működésének.

 top 20 szuperétel

Néhány olyan ételt szedtünk egy csokorba, amelyeknek fogyasztása az élsportban különösen kedvező.

  1. Sovány vörös-, és szárnyashús
  2. Lazac
  3. Magas n-3 zsírsavtartalmú tojás
  4. Alacsony zsírtartalmú, natúr joghurt
  5. Protein szupplementáció (tejsavó, kazein)
  6. Paraj
  7. Paradicsom
  8. Keresztesvirágzatú zöldségek (brokkoli, káposzta, karfiol)
  9. Bogyós gyümölcsök (málna, szamóca, áfonya)
  10. Narancs
  11. Babfélék (fehérbab, lóbab, vörösbab, vesebab stb.)
  12. Teljes kiőrlésű zab
  13. Olajos magvak (kesúdió, dió stb.)
  14. Avokádó
  15. Olívaolaj
  16. Halolaj
  17. Lenmag
  18. Zöldtea
  19. Banán
  20. Görögdinnye

Forrás: http://sportorvos.hu/sporttaplalkozas/20090115/sportoloi_taplalkozasi_piramis/