Jégkorong Akadémia

Szeptember végén indul a kölyök bajnokság

Szeptember 27-én mindkét kölyök csapatunk megkezdi a 2014–2015-ös bajnoki szezont. Ebből az alkalomból a kölyök csapat edzőjével, Ritter Zsolttal beszélgettünk:

– Mi volt számodra a tavalyi év legnagyobb tanulsága?

Az egyik legkézenfekvőbb dolog a tavalyi szezonból, hogy már ebben a korosztályban is kialakulnak sztereotípiák a gyerekek fejében a különböző csapatokkal kapcsolatban. Az ezzel a problémával való munkát komolyan kell venni, mert óriási szerepe lehet a jó önértékelésnek a csapat fejlődésében. A célok közössé tétele és az egyéni szerepek tisztázása óriási lökésre képes.

Láthattuk, hogy ebben a korosztályban már nem elég abc-sorrendben és nagyság szerint sorba állítani a játékosokat. El kell kezdeni a fizikai képzésen túl a mentális felkészítést és fel kell térképezni a csapat karakterét.

– Hogyan sikerült az idei felkészülés és hogyan készültek a szezonra?

Az idei év protokollja kisebb finomításokkal megegyezett az eddig kialakítottal. A korosztály váltás utáni hónapban megmutattuk, mit várunk el a nyári egyéni felkészülés alatt. Ez a héthetes program az egyik alap.

A következő lépés az intenzív edzőtábor volt Léván. A végső ütem pedig ennek a felkészülésnek a folyamatossága a bajnokság kezdetéig.

Ebben a folyamatban nagy jelentőséggel bír az elkészült saját jégpályánk. Nem kellett az előző évekhez hasonlóan „vándorcirkuszként” bolyongani a pályák között. Nem okozott gondot a folyamatos jeges felkészülés, egyszerűbb a felkészülési meccsek szervezése is.

Ennek tükrében a felkészülésnek csak a játékosok és az edzők hozzáállása és akarata szabhat határt.

Egy új problémával azonban szembesülnünk kellett. A korosztály elérte a mennyiségi határát. Ennek tudatában el kell kezdeni kidolgozni egy opciót az ebben az időszakban lemorzsolódó játékosok számára, hiszen nem tudhatjuk, hogy ők milyen fejlődésre képesek a következő szezonban.

– Mi a legfontosabb, amit el kell sajátítani ebben a korosztályban, mi az amire nagy hangsúlyt fektettek a képzés során?

Elsősorban az egyéni képességek további fejlesztésére (kori és bottechnika) helyezzük a hangsúlyt, de ezzel párhuzamosan megkezdődik a különböző játékszituációkban alkalmazott taktikai elemek és szisztémák tanítása is. Erre erősítünk rá az elméleti felkészítéssel és ezek teszt jellegű számonkérésével.

A száraz edzések természetesen végigkísérik a jeges szezont is, csak jellegükben és intenzitásukban alkalmazkodnak a többi munkához.

Összességében a legfontosabb, hogy minden játékos számára napi rutinná váljon az edzés, mindezt pedig boldogan és önként vállalja. És a legnehezebb,hogy megtanuljon jó intenzitással, koncentráltan dolgozni, tisztába legyen a csapat, a hozzáállás és az alázat jelentésével.

– Mi a célotok, mi várható a szezonban?

Nem fogalmaztunk meg konkrét célt, amelynek az elérése teherként kísérné végig a csapatot, de természetesen tisztában vagyunk a csapatban rejlő lehetőségekkel és ehhez méltó szereplés az elvárás. Fontos, hogy mindenki egyéni fejlődése hozzá tudjon járulni a csapat fejlődéséhez. A rájátszásra mindenképp esélyesnek tartjuk a csapatot, és ott már az év közben elvégzett munka fogja eldönteni, hogy feljebb tudunk-e lépni a tavalyihoz képest.