Jégkorong Akadémia

U12: Szezonértékelés 2020/21 – Buzás Norbert

Buzás Norbert, az U12-es korosztály vezetőedzője értékeli az U12-es (előkészítő) korosztály 2020/21-es szezonját.

Mik voltak a szezon kezdetén megfogalmazott célok, sikerült-e ezeket megvalósítani?

„A szezon elején konkrét megfogalmazott célunk, az volt, hogy szeretnénk sokkal több minőségi mérkőzést játszani a csapatainkkal úgy, hogy a Covid helyzet miatt a külföldi utazások, kupák, meccsek nem voltak lehetségesek. Mindig az újdonságra próbálunk törekedni, mindig is kerestük, keressük a fejlődés útját, lehetőségét, ezért ebben a szezonban minden csapatunkat egy szinttel magasabbra neveztünk, ami azt jelenti, hogy az előkészítő korosztály (U12A) a kölyök korosztályban (U14B) játszott, az U12B csapat az EK Abajnokságban, az U12C csapat pedig a B” bajnokságban játszott.

Ez a múlt tavasszal a tervezési fázisban nagyon nehezen, de megvalósítható feladatnak tűnt,sok ismeretlen tényező és kérdőjel volt bennünk, de végül azt gondolom, hogy összességében telitalálatnak bizonyult. Mindegyik csapatunk sok-sok a saját szintjüknek megfelelő nagyon jó, szoros és értékelhető mérkőzést játszott. Szerencsére az eredmények is azt mutatták, hogy mind a három csapatunk sikeresen képes megállni a helyét egy előzetesen magasabbra polcra helyezett bajnokságban is, hiszen méltó ellenfelei tudtunk lenni minden csapatnak.”

A koronavírus járvány mennyire nehezítette meg a helyzetet (a felkészülést, a bajnokságot)?

„A koronavírus járvány abban nehezítette meg a dolgunkat, hogy soha nem tudtuk, hogy milyen csapattal fogunk véglegesen kiállni az adott hétvégén. Volt, hogy utolsó percekben is befutottak lemondások, betegségek, sérülések, de erre mindig sikerült reagálnunk. A játékosok mellett az edzői gárda minden tagja átesett ilyen olyan módon, a betegségen, és szintén nem volt egyszerű a kiesetteket úgy pótolni, hogy közben a munka minősége is megmaradjon. A kialakult helyzet miatt is elmúlt szezonokkal ellentétben, szinte mindig változtak a csapat összeállítások és sokszor az edzők személye is, de ez igazán plusz lehetőséget jelentett a feljátszó játékosoknak, és csak összébb hozta a különböző csapatokban szereplő srácokat.”

Milyen volt az elmúlt szezonban a csapatszellem, a játékosok közötti összhang?

„Azt gondolom, hogy az U12 korosztály specialitásából adódóan 3 különböző bajnokságban szereplő 3 különböző csapatnál kell összhangot kialakítani, ami sokszor nem egyszerű feladat, de elmondható, hogy nagyon szeretik egymást a srácok, edzéseken/meccseken kívül is gyakran összejárnak, ennek köszönhetően nagyon jó összhang alakult ki köztük. Végtére is nagyon-nagyon jó volt velük együtt dolgozni ebben az évben is a közös sikerekért.”

Mi volt az elmúlt szezon legmeghatározóbb/legörömtelibb pillanata?

„A legmeghatározóbb talán az, hogy az U12 A csapat egy eredményt jegyző bajnokságban játszott, ahol pontokban, gólokban mérhető eredményeket ért el. Az akár 2 évvel idősebbekellen mind az alapszakaszt, mind pedig a középszakaszt sikerült megnyernünk, tehát valójában megelőzték a B bajnokságba nevezett csapatokat. Ezek után rájátszásban is szépen helytálltak a fiúk, ugyanis 4 mérkőzésből egyszer sem sikerült az ellenfélnek legyőznie minket, csak a hosszabbítás után. Ebben a szakaszban még tartanak a küzdelmek, de nem is az eredmények voltak elsősorban a fontosak, hanem hogy nagyszerű és színvonalas mérkőzéseket tudtunk játszani.

Az elmúlt szezon legörömtelibb pillanatai közül nem tudnék egyet kiemelni, mind a háromcsapat nagyon sok jó meccset játszott. Talán szezon végéhez közeledve az U12ben szereplő csapatok számára az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia elleni találkozókat emelném ki, ahol mindig szoros, jó meccseket játszottunk. Ezeknél az összecsapásoknál ebben a korosztályban nem is igazán az eredmény számít, hanem legfőképp az, hogy mindig nagyon jó színvonalú mérkőzéseket játszanak a srácok.

Végül, de nem utolsó sorban nem lehet elmenni a 2009-es csapat szereplése mellett, ami nagyon kellemes meglepetés volt számunkra. A srácok fantasztikusan helyt tudtak állni, és rettentő sokat fejlődtek a nagyobbak elleni mérkőzéseken. Ennek talán egyértelműeredménye, a március végén az U12 korosztálynak megrendezett Magyar Kupa, ahol az ellenfelek még gólt sem tudtak lőni nekünk, így a mieink a 2020/21-es szezon U12-es Magyar Kupán, veretlenül lettek Magyar Bajnokok.”

Mi a terv a nyári időszakra, felkészülésre? 

„A nyári időszakban mindig teljesen új csapatokat kell építeni, korosztályváltás miatt sokjátékos felkerül a kölyök korosztályba (U14), ahol megkezdődik számukra az igazi jégkorongos életre való felkészülés egy nagyon komoly nyári alapozással. Ami pedig az előkészítő korosztályt illeti, hasonló koncepció szerint fogunk dolgozni a következő szezonban is, ami azt jelenti, hogy mindenkit ismét egyel, magasabb szintre szeretnénk kalibrálni, de ezeket a terveket véglegesen majd a közeljövő fogja majd kialakítani.

A szokásos nyári táborainkat, felkészüléseinket is szeretnénk ugyanúgy véghez vinni, ahogy a korábbi években. A nyári felkészülést ugyanúgy az iskola befejezéséig június 15-éig szeretnénk tartani. Ha lehetőség nyílik rá megtartani a közkedvelt, görhokis tábort június végén, illetve vírushelyzet függően pedig remélhetőleg eltudunk utazni Lévára edzőtáborozni augusztus végén. Reméljük, hogy ez a világméretű pandémiás helyzet minél előbbmegoldódik, és visszatérhet minden a normál kerékvágásba.”

(Fotók: Szűcs Attila – TSH Photos / MJSZ)