Jégkorong Akadémia

U16: Szezonértékelés 2020/2021 – Kevin Auerbach

Milyen célokat fogalmaztatok meg a szezon kezdetén? Ezeket mennyire sikerült tartani?

Mint minden szezonban, úgy idén is mindent megteszünk azért, hogy játékosaink ne csak sportolóként, hanem emberként is fejlődjenek, ezt tartjuk a legfontosabbnak. Jó szokásokat és emberi értékeket akarunk velük elsajátítani, hogy párhuzamosan, egy időben folyamatos legyen a személyi és sportolói fejlődésük. A sportági képzésben sokat foglalkozunk az egyéni képességek fejlesztésével. Egyéni és csapatbeli tudásukat egy gyorsabb és nehezebb versenyhelyzetben is jól tudják alkalmazni.
Mindent megteszünk azért, hogy betartassuk velük a csapatunk közösségének írott és íratlan szabályait.

Mi az ami igazán kihívást okozott a csapat számára?

Szerintem az egyik legnagyobb dolog, ami kihívást jelentett a csapatunk számára, az az volt, hogy sok elsőéves játékosunk volt. Nem volt annyi másodéves játékosunk, mint korábban, hogy jobban szétosszuk a felelősséget, adott esetben első éves játékosok is próbáljanak nagy hatással lenni a többiekre, akár a jégen, akár az öltözőben. Nagyon lenyűgözött, hogy a fiatalabb játékosok hogyan vették az előttük álló kihívást és, hogy hogyan fejlődtek az idei szezonban.

A koronavírus járvány mennyire befolyásolta a szezont?

Szerencsére folyamatosan tudtunk edzeni és a hazai bajnokság sem állt le. Az idei év legnagyobb hátránya, az ICE Rookie Cup lemondása volt. Tavaly 12 magas szintű és intenzitású mérkőzésünk volt, amiket nagyon hiányoltunk ebben a szezonban. Sajnos idén sem volt lehetőségünk mérkőzéseket, vagy külföldi utazásokat szervezni a srácoknak, a vírus miatt. Mindezek mellett azt hiszem, hogy edzőként és játékosként is jó munkát végeztünk a számunkra kapott irányelvek tiszteletben tartása mellett, és mindent megtettünk azért, hogy ebben a rendkívüli helyzetben biztonságban legyünk és senki egészségét ne tegyük kockára.

Milyen következtetéseket lehet levonni az elmúlt szezonból?

Sajnos a szezon végi eredmények nem voltak olyanok, amiben reménykedtünk, bizakodó vagyok abban, hogy tanulni és gyarapodni fogunk az elmúlt idény tapasztalataiból, hogy a jövőben legyőzzük az ilyen nehézségeket. Az elmúlt szezon alapján úgy gondolom, hogy sikeres jövő állhat előttünk – idén kilenc U16-os játékosunk volt, akik az U18-ban játszottak, az A csapatunk fele elsőéves játékos volt, és az U14A teljes csapata (és néhány B játékos) U16B/C-ben játszott, köztük öten 2008-ban született játékosok voltak. Szerencsére, az akadémia tele van olyan fiatal és tehetséges játékossal, akik mindig igyekeznek többre törekedni.

Milyen kihívások elé néztek a jövőben?

Úgy gondolom, hogy a jövőben a legnagyobb kihívás továbbra is az, hogy a csapatunk „éhesek” legyenek a játékosok a kihívásokra, és hogy együtt fejlődjünk. A későbbiekben is olyan környezetet kell kialakítanunk a srácok számára, amely a gyakorlatban mindennap kihívást jelent számukra. Emellett lehetővé teszi számukra, hogy kilépjenek a komfortzónájukból, és aktívan keressék a nagyobb kihívásokat. Minél több ilyen van, annál inkább kénytelenek leszünk kreatív megoldásokat találni, kudarcot vallani, tanulni és fejlődni. Rendszeres kihívásokat kell találnunk Magyarországon kívül is, hogy lássuk, hol állunk más azonos korú gyerekekkel szemben, és milyen területeken szükséges még fejlődnünk.

(Fotók: Szűcs Attila – TSH Photos / MJSZ)