Jégkorong Akadémia

U18: 2020/21 Szezonértékelés – Svasznek Bence

Milyen célokat fogalmaztatok meg a szezon elején és ezeket mennyire sikerült tartani?

Amikor januárban átvettem a csapatot, akkor azt gondolom, hogy egy nagyon jól felépített munkát folytathattam. Az akkori célom nem is lehetett más, mint hogy a bajnoki döntőbe jussunk a csapattal. Nem igazán az volt a cél, hogy bajnokságot nyerjünk, inkább az, hogy a megkezdett munkát, amit a Toki végbevitt a szezon első két harmadában azt folytassuk, illetve, hogy a bajnoki döntőbe jussunk, és ott a legjobb teljesítményt tudjuk nyújtani. Ezt igazából sikerült tartani, hiszen bejutottunk a bajnokság döntőjében, de ott sajnos alul maradtunk az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia csapatával szemben.

Milyen volt a csapatszellem?

Azt tapasztaltam, hogy egy nagyon összetartó, nagyon jó szellemiségű bandát sikerült összehozni Tokaji Viktornak a szezon első felében. Nekem is az a tapasztalatom, hogy a jelenlegi U18-as korosztály egy nagyon összetartó, egymásért dolgozó lelkiismeretes társaság volt, akiknél a csapatszellem mindig nagyon jó volt.

Mi volt az elmúlt szezon legemlékezetesebb pillanata?

Nem nagyon tudok egy ilyen pillanatot kiemelni, viszont ha mégis ki kéne valamit emelnem, akkor elsősorban a rájátszás lenne. Bár játékerőben felülmúltuk a Székely Jégkorong Akadémiát a negyeddöntőben, ettől függetlenül nagyon jó mérkőzéseket játszottunk velük, utána pedig az elődöntőben a Debrecen ellen kifejezetten jó három mérkőzést tudtunk játszani. Nagyon jó ellenfélnek bizonyultak a debreceniek, nagyon jól készültek fel belőlünk, illetve álltak bele a mérkőzésbe, megnehezítették a dolgunkat. Ezek után a legemlékezetesebb hosszú pillanat az a bajnoki döntő sorozata volt, ahol fordulatos és nagyon jó találkozókat játszottunk a Fehérvár ellen.

A koronavírus helyzet mennyire befolyásolta a szezont?

Leginkább a szezon első felében voltak koronavírusos esetek, illetve voltak sajnos olyan játékosok, akik hosszabb időre kidőltek a sorból. Amikor én januárban átvettem a csapatot, akkor szerencsére nekem már nem nagyon kellett ezzel foglalkoznom. Ez viszonylag sokáig nem is volt probléma, talán a legrosszabb pillanatban a bajnoki döntő során alakult ki, amikor 3 kulcsjátékosunk dőlt ki, nevezetesem: Horváth Donát, Ivády Milán, és Kurián Soma. Sajnos nem tudtuk őket pótolni, nagy érvágás volt ez a csapatunk számára, úgyhogy az utolsó pár meccset nélkülük kellett lejátszani. Úgy gondolom talán ez volt az amiben a legjobban befolyásolt minket a koronavírus, miután átvettem a csapatot.
Másfelől a „pozitív” része a helyzetnek, amit mindenféleképpen megszeretnék említeni, hogy a Skandináviában játszó játékosok közül sokan hazajöttek, visszatértek a MAC-hoz, illetve sokan más klubokban folytatták a külföldön megkezdett szezonjukat, ami szerintem mindenképpen jót tett a bajnokság színvonalának, hogy ezek a válogatott közeli játékosok hazajöttek, és itthon játszottak a hazai bajnokságban.

Milyen következtetést lehet levonni az elmúlt szezon történéseiből?

Én személy szerint azt mindenképpen jó kezdeményezésnek és jó ötletnek tartom, hogy a csapatokat erő sorrend alapján tették különböző bajnokságban, illetve különböző csoportokban. Azt gondolom, hogy ez hasznos és jó dolog volt, hogy ilyen meccseket tudtunk játszani, tehát csak erős ellenfelek ellen kellett játszani a második felében a bajnokságnak. Ha lehet, akkor ebbe az irányba érdemes menni, jó lenne, ha még több és még jobb munkára sarkalná a többi csapatot, ugyanúgy minket is, hiszen látjuk azt, hogy az ellenfeleink is zárkóznak fel, mindenhol jobb minőségi munka folyik, mindenhol vannak ügyes gyerekek, és ha versenybe szeretnénk maradni, akkor nekünk is még jobban, még többet, illetve még szervezettebben kell együtt dolgoznunk.

Milyen kihívások elé néztek a jövőben?

Két fontos kihívást látok jelen pillanatban. Az egyik az, hogy az akadémiai rendszer kiépítésének következtében biztos jelentős változások lesznek a klub életében, de igazából konkrétumot nem tud ezzel kapcsolatban még senki, hogy ez miben és mennyire fogja befolyásolni a klub életét, viszont én azt gondolom, hogy ez egy óriási mérföldkő lehet a MAC Budapest Jégkorong Akadémia számára.
A másik fontos kihívás, amit megemlítenék, az a nemrégiben lezajlott korosztályváltás. Hiszen egy új csapatot, új közösséget kell építeni, és ezt a lehető legsikeresebben kell megtennünk. Természetesen ez egy hosszú folyamat lesz, de ettől függetlenül azt gondolom, hogy talán ez lesz a második legnagyobb kihívás az U18-as csapat számára.

Fotók: Szűcs Attila / TSH Photos – MJSZ