Jégkorong Akadémia

XVIII. Három-királyok nemzetközi jégkorongtorna

Az idén 18. alkalommal került sor Bécsben az U9 korosztály (2004-es születésű játékosok) számára szervezett Nemzetközi Három-királyok Hokitornára (18. Internationales Dreikönigsturnier). A 2013. január 5–6. között lezajlott versenyt a Wiener Eislöwenutánpótlás egyesület szervezte az Albert Schultz Jégcsarnokban.

A tornán öt ország 12 csapata vett részt. Ausztriát a Red Bull Salzburg, az SPG 99ers/EC „ATSE” Graz A, a Wiener Eislöwen, valamint a Vienna Tigers képviselte, Szlovéniából a HK Slavija Junior, a HK Olimpija Ljubljana  és a HDK Lisjaki Maribor, Németországból az AEV Augusburg, Szlovákiából pedig a Hoba Bratislava vett részt. Magyarországot három csapat, a MAC, az UTE és a Debreceni Hoki Klub képviselte.

A MAC 13 fős csapatát (11 mezőnyjátékos, két kapus) döntően a 2004-es korosztályba tartozó mini játékosok alkották, de lehetőséget kaptak 2005-ös szupermini játékosok is, illetve a kapusok és a lányok esetében az idősebb korosztály is szerephez jutott. A csapatot két edző, Keresztury Kristóf és Tarnai Gergő irányította.

A csapatok két csoportban küzdöttek a döntőbe jutásért. A csoportmérkőzésekre a torna első napján, szombaton, valamint a következő napon délelőtt került sor. A MAC az A csoportban a Vienna Tigers, Olimpija Ljubljana, HDK Lisjaki Maribor és az Augsburg csapataival játszott a továbbjutásért. Három meccset meggyőző fölénnyel nyert a MAC, míg az Augsburggal szoros, az Olimpija Ljubljanával döntetlen eredmény született.  A MAC a csoportjából végül az első helyen jutott tovább, míg az Olimpija Ljubljana azonos pontszámmal, de rosszabb gólaránnyal a második helyről léphetett a következő körbe.

A csoportmeccsek után a MAC a B csoport második helyezettjével, a Red Bull Salzburggal játszott elődöntőt, melyet meggyőző fölénnyel nyert. Majd a második napon délután, a torna utolsó szakaszában került sor a döntőre, melyben csapatunk a HK Slavija Juniorral mérte össze erejét.

A döntő látványos, zenés bevonulással kezdődött, majd egy olyan meccs következett, amely tényleg az egész torna csúcspontja lett. Két hasonló erősségű és tudású csapat mérte össze az erejét egy igen pörgős, nagy küzdelmet hozó izgalmas mérkőzésen. A döntőben a játék elején a MAC szerzett vezetést. Röviddel ezután kiegyenlített a Slavija, majd ismét a MAC lőtt gólt. A játék második felében a Slavija vette át a vezetést. Ahogy közeledett a hajrá, úgy fokozódtak az izgalmak, a meccs utolsó perceiben lőtt góllal a MAC kiegyenlített, így a rendes játékidőben döntetlen eredmény született. Ezután büntetők következtek, ahol a két plüss-kabalaállat (egy maci és egy kutyus) jelenléte ellenére sem szedődött a szerencse csapatunk mellé, a büntetőpárbajt a Slavija nyerte. Így a MAC csapata végül az egész tornán mutatott kiváló játékával az előkelő második helyet szerezte meg.

A feszített program mellett kikapcsolódásra is jutott egy kevéske idő. A torna első napjának végén a csapat meglátogatta a jégcsarnok közelében található Duna-tornyot (Donauturm). Majd másnap este, a torna zárása után a gyerekek a fáradság ellenére lelkesen nézték végig a Vienna Capitals–EC VSV (Villach) EBEL-meccset. Külön élmény volt számukra, hogy előtte ugyanazon a pályán játszhatták a meccseiket, mint a „nagyok” az EBEL-meccset. A csapat egysége ekkorra azonban már egy kissé megbomlott, edzői iránymutatás hiányában ki a Capitalsnak, ki a Villachnak szurkolt. 🙂

A torna végeredménye:

1. HK Slavija Junior
2. MAC Budapest
3. AEV Augsburg
4. Red Bull Salzburg
5. HK Olimpija Ljubljana
6. Hoba Bratislava
7. SPG 99ers/EC „ATSE” Graz A
8. Wiener Eislöwen–V A
9. Debreceni Hoki Klub
10. HDK Lisjaki Maribor
11. UTE Budapest
12. Vienna Tigers A

A beszámolót Varga Attilának köszönhetjük!